10 tips voor de beginnende kitesurfer

3 daagse kitesurf cursus

Kitesurfen is een van de leukste watersporten die er zijn. Wil je beginnen? Je vraagt je misschien af wat je nodig hebt en waar je lessen kunt volgen. Ik vertel je graag waar je moet beginnen aan de hand van deze 10 stappen. Veel plezier en tot op het water !

1. Schrijf je in voor kitesurflessen

Kitesurfen is een sport die je niet zelf zou moeten proberen. Hoewel er vandaag de dag veel veilige, gebruiksvriendelijke en betaalbare spullen beschikbaar zijn en er veel informatie gratis online te vinden is, is het cruciaal dat je advies krijgt van professionals. Met voldoende wind heeft een kite behoorlijk wat kracht. Om deze kracht op te vangen hoef je niet sterk te zijn. Je vangt dit namelijk op door techniek. Kitesurflessen zijn volledig gericht het aanleren van deze techniek, vermogen om risico in te schatten en het kennen van handelingen die jou en anderen altijd in veiligheid brengen. Zo zijn lessen die ik geef altijd afgestemd op jouw fysieke uithoudingsvermogen, houding en techniek.

2. Kies tussen privé of groepslessen, of overweeg een kitesurfkamp

Er zijn diverse opties voor lessen beschikbaar, waaronder privélessen en duolessen. Mocht je mega snel willen leren, dan kun je ook kiezen voor een kitesurfkamp. Elk type les heeft zijn voordelen, maar het hangt af van je persoonlijke voorkeur welke het beste bij je past. Als je van aanpakken houd, leer je met privélessen net wat sneller dan met duolessen. Daarnaast zijn duolessen wellicht gezelliger, bijvoorbeeld als je dit avontuur aangaat samen met een vriend of vriendin.

3. Zoek een betrouwbare kitesurfschool

Er zijn tal van kitesurfscholen in Nederland. Kies voor een school dicht bij huis of waar je van plan bent te gaan kitesurfen. De locatie kan een verschil maken in je leerervaring, vanwege de specifieke weersomstandigheden of andere lokale elementen. Zoals je wellicht weet is Type One Kiting een mobiele school. En dat is natuurlijk niet voor niets. De wind in Nederland is vrij constant, alleen varieert dit nogal per spot. Daarom rijden wij naar de spot die het best aansluit op jouw wensen, de wind en beginner vriendelijke omstandigheden. In de praktijk blijkt dit veel Kijkduin of Wijk aan Zee te zijn.

4. Leer de kite kennen tijdens je lessen

Je begint met het leren kennen en hanteren van de kite op het land voordat je het water opgaat. Tijdens de lessen leer je hoe je de kracht van de kite opbouwt en beheerst voordat je overstapt op een ‘reguliere’ kite. Je krijgt instructies over veiligheid en het materiaal. Geloof me, die heb je echt nodig als ik straks niet meer naast je sta en alles op jou afkomt.

Enkele tips (en vaak beginnersfouten) die ik je dan leer zijn:

  • Hoe je de lijnen tegen de wind in uitloopt;
  • Hoe je de kite op het strand neerlegt zonder dat deze wegwaait;
  • Hoe hard je de kite oppompt zonder dat deze zijn vorm verliest en minder goed bestuurbaar wordt;
  • Welke positie je inneemt bij het launchen en landen van de kite

5. Betreed het water met je kite tijdens de lessen

Onder begeleiding van een instructeur ga je het water in zonder een board om te leren ‘bodydraggen’. Je bestuurt de kite zodanig dat deze je door het water trekt. Deze vaardigheid is essentieel, omdat je snapt welke beweging zorgt voor extra veel kracht. Zo heb je deze kracht nodig om voor het eerste uit het water te komen bij een waterstart of als je na een val weer bij je board wilt komen.

6. Vervolg je kitesurf lessen

Het aantal benodigde lessen varieert per individu. Het kan variëren van 4 uur tot meer dan 15 uur, afhankelijk van je achtergrond, ervaringen en tijd. Kitesurfen kent een stijle leercurve, dus zorg dat je tijd vrijmaakt om de techniek onder de knie te krijgen. In de praktijk leer je, zoals met alles, door veel te oefenen in een korte tijd. Let op! Kitesurfen kost t.o.v. sporten in de sportschool aanzienlijk veel tijd. Houd rekening met een langere tijd voordat je de techniek onder de knie hebt. Wat trouwens erg goed helpt is dat je voor elke nieuwe les probeert de vaardigheden te visualiseren.

7. Kies geschikt kitesurf materiaal

Het vinden van een passende kitesurfset kan moeilijk zijn voor beginners. Gelukkig bieden kitesurfshops vaak speciaal samengestelde sets voor beginners, en het personeel kan persoonlijk advies geven. Ook kun je jouw 2e hands materiaal op marktplaats vinden. Kijk altijd wel goed naar de gebruikssporen en geloof niet altijd alles wat in de advertentie staat. Neem bijvoorbeeld een ervaren kitesurfer mee als je het materiaal gaat bekijken of stuur de advertentie door naar iemand die je vertrouwd.

8. Koop kitesurfmateriaal

Een kwaliteitsvolle uitrusting is essentieel voor je veiligheid en plezier in kitesurfen. Het aankopen ervan kan best ná je lessen, zodat je goed weet welk materiaal het beste bij je past. In de praktijk zie ik dat veel lessers voor het merk kiezen dat ze ook hebben gebruikt tijdens hun lessen. Dit is natuurlijk een logische en mooie keuze, mits je goede ervaringen hebt gehad met dit merk. Je bent immers gewend geraakt aan het materiaal. Bij Type One Kiting gebruiken we het nieuwste materiaal van Eleveight. Dit betekent ook dat ik je na jouw lessen het nieuwste materiaal kan aanbieden met een leuke korting.

9. Oefen regelmatig

Het is essentieel dat je regelmatig oefent om je techniek te verbeteren. De website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging kan je helpen bij het vinden van geschikte locaties om te oefenen. Om je een handje te helpen heb ik een lijst samengesteld van 10 beginnersvriendelijke kitesurf spots in Nederland.

10. Wacht op de ideale wind

Voor beginners is een windsnelheid tussen 14 – 22 knopen optimaal. Er zijn ook bepaalde windrichtingen waar je bij voorkeur op zou moeten letten bij het kiezen van een kitesurflocatie. Het is het veiligst om te kitesurfen bij side-onshore wind, minder veilig bij side-shore wind, soms veilig bij onshore wind en potentieel gevaarlijk bij offshore wind. Ga in dit laatste geval niet het water op.

Veelgestelde vragen / FAQ

Moet ik lessen nemen om te leren kitesurfen?
Ja, kitesurfen is niet iets wat je zelf moet proberen vanwege de potentiële risico’s. Het is aanbevolen om lessen te nemen bij een gecertificeerde instructeur.

Zijn privélessen of groepslessen beter?
Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Privélessen zijn meer op maat en één-op-één, terwijl groepslessen vaak goedkoper zijn en je kunt leren van de ervaringen van anderen.

Hoeveel lessen heb ik nodig om te leren kitesurfen?
Het aantal benodigde lessen varieert sterk per individu, maar je kunt rekenen op ergens tussen de 4 en 15 uur lessen.

Wanneer moet ik mijn eigen kitesurfuitrusting kopen?
Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om je eigen uitrusting te kopen wanneer je begint met lessen, is het meestal het beste om te wachten totdat je de lessen hebt afgerond. Op die manier weet je beter wat voor soort uitrusting het beste bij je past.