De downloop, hoe werkt dat?

Ben je aangekomen op het punt dat hoog springen zorgt voor extra spanning tijdens de landing? Dan gaan deze stappen je zeker helpen. In dit blog lees je precies wat je moet doen om na een hoge sprong weer veilig en rustig te landen.

Geen zin om te lezen? Luister naar dit artikel.

Down loop of heli loop? Uhh..

Verwarrend he? In de praktijk zijn dit echt twee verschillende bewegingen van de kite, echter is de stuurbeweging met je bar exact hetzelfde. Het enige wat ander is, is het moment waarop je deze stuurbeweging inzet. We spreken van een down loop wanneer je tijdens het varen besluit om de andere kant op te varen. In plaats van de kite over 12 uur naar de andere kant te sturen, beweeg je de bar in tegengestelde richting waardoor je kite onderdoor langs schiet. In dit artikel gaan we uit van de heli loop, die echter vaak ‘down loop’ wordt genoemd.

Down loop versus heli loop

Hoe werkt de heli loop precies?

Een heli loop is niets anders dan dat je kite een heel of drie kwart rondje draait boven je hoofd. Juist, boven je hoofd.. Is je kite niet boven je hoofd en zet je ‘m toch in, dan wordt je richting de kite toe getrokken. Dit kan soms resulteren in een wat meer voorwaartse pull. Zorg dus altijd dat je kite zoveel mogelijk boven je is wanneer je de heli loop inzet.

Een heli loop zet je in als:

  • je te snel naar beneden valt;
  • je kite links of rechts boven je zit;
  • je 2 á 3 meter boven het water hangt.

Stap 1. Spring tot je hoogste punt

Je hebt de vaart er goed in, je gaat iets downwind en steekt vervolgens weer iets terug. Je edged, stuurt je kite in (of andersom), popped (klein beetje) en de take off is begonnen. Met een beetje sterke wind wordt je goed de lucht in getrokken, totdat je langzaam snelheid begint te verliezen. Je bereikt je hoogste punt en begint te zakken. Wat nu?

Stap 2. Beweeg je kite langzaam naar rechts of links

In dit voorbeeld ga ik even uit van een 10 meter hoge sprong. Komt ie! Terwijl je zakt en steeds harder zakt, probeer je eerst de kite rustig naar 11:00 of 13:00 uur te sturen. Dit sturen zorgt ervoor dat je minder snelt zakt en meer opwaartse lift krijgt. Doe dit één, maar maximaal twee keer, zodat je voldoende tijd hebt om de heli loop in te zetten. Zit je op ongeveer 4 meter hoogte? Zet dan nu je heli loop in.

Stap 3. Trek gecontroleerd aan één kant van je bar

Om zoveel mogelijk opwaartse lift te creëren dient je kite ongeveer op 11:00 of 13:00 uur te staan. Staat deze op 11:00 uur? Trek dan je bar hard maar gecontroleerd naar rechts.Staat je kite in het begin rond de 13:00 uur, trek dan hard naar links.Hoe harder je aan de bar trekt, dus hoe verticaler de bar staat tov je power lijnen, hoe sneller de kite klaar is met draaien. Hoe korter het rondje is boven je hoofd, hoe minder lift de kite genereert. Hoe groter het rondje is dat de kite boven je hoofd draait, hoe meer lift je genereert. De grootte van het rondje dat de kite draait wordt niet alleen bepaald door hoe hard je stuurt, maar ook door de startpositie van de kite. Het idee is dat je kite start op 11:30 uur of op 13:30 uur en vervolgens over je heen trekt naar 14:00 uur of 11:00 uur.

Zoveel mogelijk proberen is de enige manier om beter te worden

Een heli loop kun je prima zelf oefenen door het eerst op kleine hoogte te proberen. Zorg dat je wel 100% commitment hebt op het moment dat je de download inzet, anders is de kans groot dat de kite niet boven je uitkomt maar voor je uitkomt. Hierdoor ontstaat een enorme voorwaartse kracht. Oefen zo vaak mogelijk totdat je precies weet waar de kite zit in het windvenster. Wil je meer weten over de heli loop? Stuur gerust een berichtje. Ik help je graag!

Stuur dit artikel door:

Jeroen Elout

Down of heli loop skills verbeteren?

Samen aan de slag met een stap voor stap aanpak. Dit kun jij!

Lees meer artikelen